Tour 1

Site visit is proudly sponsored by Forbo.

Theme: Then & Now. Evolving Pedagogy and Space

Site:        The University of Melbourne

Designers: PTID, Architectus, John Wardle Architects & NADAAA in collaboration

While 'creative precincts' are not uncommon, StudioFive has been collaboratively designed with the intention of facilitating improved pedagogic practices in a tertiary arts precinct.

The design, as it has evolved, is an innovative response to how the arts can and should be taught. It is also a reflection of the complexities of working closely with educators with quite mixed concepts of the learning environment.

Similar in concept yet diverse in design, the Learning Environments Spatial Lab has been created to challenge the thinking and professional practice of educators, designers, facility managers, clients, end users and students about the design, educational use and the impact on occupants of formal and informal learning environments. It is a facility dedicated to exploring improved design and pedagogical practices across all educational sectors and is intended to guide the development of future projects at the University of Melbourne and across all educational sectors.

In response to challenging the design of traditional lecture style teaching spaces The William McMahon Ball Theatre is a hemicyclic amphitheatre, which encourages face-to-face discussion and debate, engages a wide range of learning approaches and sustains current pedagogical thinking in higher education.

Designed to support both discipline-based and inter-professional education, the Melbourne School of Design supports the activities of over 2,000 students and a large cohort of researchers with teaching rooms, computer labs, workshops and a library brought together around a vast atrium studio workspace. Underpinning the philosophy of education for six professions is the need to introduce students to an understanding of how their specialisation intersects with and is supported by the other professions. The atrium is ringed at several levels by desks and workstations at which students can become aware of the work of others. The philosophy of 'transparency and connectivity' extends to ensuring the building is public, welcoming students and faculty across the campus to walk through and observe work-in-progress and to inspect the outcomes in the gallery spaces on the ground floor.

 

This page last updated: Wednesday 10 February 2016